Белки мембраны молочной жировой глобулы. 8. Белок, связывающий жирные кислоты (FABP)
Аннотация и ключевые слова
Аннотация (русский):
Продолжение серии обзорных статей, посвященных структуре и функциям белков молочной жировой глобулы коровьего молока. Цель данной публикации – анализ и систематизация литературных данных, посвященных биохимической характеристике одного из полипептидных компонентов мембраны молочной жировой глобулы – белка, связывающего жирные кислоты (FABP). Структура работы включает следующие разделы: общая характеристика семейства белков, связывающих гидрофобные лиганды; способы идентификации FABP в препаратах мембран молочных жировых глобул; краткая история открытия FABP; изоформы и современная номенклатура белков семейства FABP; анализ аминокислотной последовательности, известных реакций посттрансляционной модификации; обсуждение особенностей пространственной организации белков семейства FABP и возможного механизма связывания жирных кислот и липидов; известные и предполагаемые физиологические функции; влияние гаплотипов FABP на профиль жирных кислот молока, молочную продуктивность и содержание белка в молоке.

Ключевые слова:
молоко, мембрана молочной жировой глобулы, белок, связывающий жирные кислоты, структура, функции
Список литературы

1. Brandt, R. A. 13-kilodalton protein purified from milk fat globule membranes is closely related to a mammary-derived growth inhibitor / R. A. Brandt [et al.] // Biochemistry. 1988. V. 27. P. 1420-1425. https://www.doi.org/10.1021/bi00405a005

2. Böhmer, F.-D. Identification of a polypeptide growth inhibitor from bovine mammary gland. Sequence homology to fatty acid- and retinoid-binding proteins / F.-D. Böhmer [et al.] // The Journal of biological chemistry. 1987. V. 262. P. 15137-15143.

3. Böhmer, F.-D. Purification of a growth inhibitor for Ehrlich ascites mammary carcinoma cells from bovine mammary gland / F.-D. Böhmer [et al.] // Experimental cell research. 1984. Vol. 150(2). 466-476. https://doi.org/10.1016/0014-4827(84)90591-3

4. Bansal, M. P. Expression of fatty acid binding proteins in the developing mouse mammary gland / M. P. Bansal, D. Medina // Biochemical and biophysical research communications. 1993. Vol. 191(1). 61-69. https://doi.org/10.1006/bbrc.1993.1184

5. Specht, B. Mammary derived growth inhibitor is not a distinct protein but amix of heart-type and adipocytetype fatty acid-binding protein / B. Specht [et al.] // The Journal of biological chemistry. 1996. Vol. 271(33). 19943-19949. https://doi.org/10.1074/jbc.271.33.19943

6. Smathers, R. L. The human fatty acid-binding protein family: Evolutionary divergences and functions / R. L. Smathers, D. R. Petersen // Human genomics. 2011. Vol. 5(3). 170-191. https://doi.org/10.1186/1479-7364-5-3-170

7. Mather, I. H. A review and proposed nomenclature for major proteins of the milk-fat globule membrane / I. H. Mather // Journal of dairy science. 2000. Vol 83(2). 203-247. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)74870-3

8. UniProt KB - база данных последовательностей белков. Results or search "FABP" as a Protein family, Protein Name, or Gene Name [Электронный ресурс]. URL: https://www.uniprot.org/uniprotkb? (дата обращения: 13.09.2023).

9. Bionaz, M. ACSL1, AGPAT6, FABP3, LPIN1, and SLC27A6 are the most abundant isoforms in bovine mammary tissue and their expression is affected by stage of lactation / M. Bionaz, J. J. Loor // The Journal of nutrition. 2008. Vol. 138(6), 1019-1024. https://doi.org/10.1093/jn/138.6.1019

10. Nafikov, R. A. Associations of polymorphisms in solute carrier family 27, isoform A6 (SLC27A6) and fatty acid-binding protein-3 and fatty acid-binding protein-4 (FABP3 and FABP4) with fatty acid composition of bovine milk / R. A. Nafikov [et al.] // Journal of dairy science. 2013. V. 96. P. 6007-6021. https://doi.org/10.3168/jds.2013-6703

11. UniProt KB - база данных последовательностей белков. P48035 FABP4_BOVIN - Fatty acid-binding protein, adipocyte Bos taurus (Bovine) Gene: FABP4, 132 amino acids [Электронный ресурс]. URL: https://www.uniprot.org/uniprotkb/P48035/entry (дата обращения: 15.09.2023).

12. Banaszak, L. Lipid-binding proteins: a family of fatty acid and retinoid transport proteins / L. Banaszak [et al.] // Advances in Protein Chemistry. 1994. V. 45. P. 89-151. https://doi.org/10.1016/S0065-3233(08)60639-7

13. Monaco, H. L. Crystal structure of the trigonal form of bovine beta-lactoglobulin and of its complex with retinol at 2.5 A resolution / H. L. Monaco [et al.] // Journal of molecular biology. 1987. V. 197. P. 695-706. https://doi.org/10.1016/0022-2836(87)90476-1

14. Xu, Z. The adipocyte lipid-binding protein at 1.6-A resolution. Crystal structures of the apoprotein and with bound saturated and unsaturated fatty acids / Z. Xu, D. A. Bernlohr, L. J. Banaszak // The Journal of biological chemistry. 1993. V. 268. P. 7874-7884.

15. Yang, Y. Members of the fatty acid binding protein family are differentiation factors for the mammary gland / Y. Yang [et al.] // J. Cell Biol. - 1994. - V. 127. - P. 1097-1109.

16. Handbook of Experimental Pharmacology. Vol. 95/II. Peptide Growth Factors and Their Receptors. Mammary-derived growth inhibitor / R. Grosse, P. Langen.; M. B. Sporn, A. B. Roberts, eds. - New York, NY, USA: Springer-Verlag, 1991. - P. 249-265.

17. Marchitelli, C. Milk fatty acid variability: effect of some candidate genes involved in lipid synthesis / C. Marchitelli [et al.] // Journal of dairy research. 2013. V. 80. P. 165-173. https://doi.org/10.1017/S002202991300006X

18. Zhou, H. Variation in the bovine FABP4 gene affects milk yield and milk protein content in dairy cows / H. Zhou [et al.] // Scientific reports. 2015. V. 5 (1). https://doi.org/10.1038/srep10023

19. Spitsberg, V. L. Association and coexpression of fatty-acid-binding protein and glycoprotein CD36 in the bovine mammary gland / V. L. Spitsberg, E. Matitashvili, R. C. Gorewit // European journal of biochemistry. 1995. V. 230. P. 872-878. https://doi.org/10.1111/j.1432-1033.1995.tb20630.x

20. Spitsberg, V. L. In vitro phosphorylated bovine milk fat globule membrane proteins / V. L. Spitsberg, R. C. Gorewit // The Journal of Nutritional Biochemistry. 1997. V. 8. P. 181-189. https://doi.org/10.1016/S0955-2863(97)00001-6

Войти или Создать
* Забыли пароль?